Ödem Nedir?
Vücutta oluşan ödem, sıvı birikimi sonucu dokular arasında şişme veya şişkinlik olarak ortaya çıkar. Ödemin birçok nedeni olabilir ve bunların bir kısmı beslenmeyle ilişkilendirilebilir. Vücutta oluşan ödem ile beslenme arasındaki ilişkiyi Diyet Kapıma Gelsin olarak sizler için anlatacağız. Ödeme sebep olabilecek beslenme faktörlerini tartışacağız ve ödemi hafifletmek veya önlemek için nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda öneriler sunacağız. Elbette vücuttaki ödemin farklı rahatsızlıklar ya da kişisel sebeplere bağlı olduğunu unutmamalısınız. En doğru teşhisin belirlenmesinde bir uzmandan destek almak en iyisi olacaktır. Bu yüzden Diyet Kapıma Gelsin ailemizi ziyaret edebilir ya da bir ön görüşme yaparak kişiye özel diyet hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Vücutta Oluşan Ödem ve Beslenme İlişkisi
Vücutta ödem, birçok farklı sebepten kaynaklı olarak oluşabilir. Bunlardan en yaygın görülenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Tuz Tüketimi: Sodyum (tuz) alımı vücutta sıvı tutulumuna neden olabilir. Aşırı miktarda tuz tüketmek, kan basıncını artırabilir ve sıvıların dokularda birikmesine yol açabilir. İşlenmiş gıdalar, konserve ürünler ve fast-foodlar gibi yüksek sodyum içeren gıdalardan kaçınmak, ödem riskini azaltabilir. (örneğin; tuzlu kuru yemiş, çekirdek, cips vb.)
Doğru Sıvı Tüketimi: Sıvı ve su tüketimi, vücuttaki sıvı dengesini etkiler. Yetersiz su içmek veya aşırı miktarda su içmek, ödeme yol açabilir. Vücudunuzun ihtiyacına uygun bir şekilde su içmek önemlidir. Ayrıca unutmayın ki içtiğiniz her sıvı suyun yerini tutmaz. Meyve suyu, çay kahve ya da farklı gazlı içeceklerin yerine su içmeye özen gösterirseniz vücudunuz için daha faydalı olacaktır.
Protein Yetersizliği: Yetersiz protein alımı, kan protein düzeylerini düşürebilir ve sıvıların doku boşluklarına sızmasına neden olabilir. Protein açısından zengin gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, ödem riskini azaltabilir.
Potasyum Eksikliği: Potasyum, sıvı dengesi ve elektrolit dengesi için önemlidir. Potasyum eksikliği, sıvı tutulumunu artırabilir. Potasyum açısından zengin gıdaları (örneğin, muz, portakal, patates, ıspanak) diyetinize dahil etmek önemlidir. Bu teşhis elbette bir sağlık uzmanı tarafından konulmalıdır.
Alerjiler veya Hassasiyetler: Bazı insanlar belirli gıdalara karşı alerji veya hassasiyet geliştirirler. Bu alerjilerin bir sonucu olarak, vücut şişebilir ve ödem oluşabilir. Örneğin glüten hassasiyeti birçok bireyde şişkinlik ve ödem ile sonuçlanabilir.
Hormonsal Değişiklikler: Hormonsal dengesizlikler veya menstrüasyon döneminde östrojen seviyelerindeki dalgalanmalar, kadınlarda ödeme neden olabilir. Bu dönemlerde sodyum yani tuz ve su alımına dikkat etmek daha önemlidir.
Ödemle Başa Çıkmak için Beslenme Önerileri
Ödemle baş edebilmek için elbette önce “ödem neden olur” sorusuna gitmeliyiz. Bu da hem sağlık uzmanları tarafından hem de diyetisyenler yardımı ile sonuçlanabilir. Teşhis koyulduktan sonra size uygun bir beslenme takibi yapılması mümkündür. Diyetisyenlerimiz doğru beslenme düzenini alışkanlık edinmenizde ve bu sürecin takibinde her zaman yanınızda.
Vücutta oluşan ödemi hafifletmek veya önlemek için aşağıdaki beslenme önerilerini göz önünde bulundurabilirsiniz:
Tuz alımınızı sınırlayarak ödemi azaltabilirsiniz. İşlenmiş gıdalardan, fast-foodlardan ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçının. Bol tuzlu yemekler size tuzsuz geliyorsa bir uzmana başvurun.
Yeteri kadar su için. Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücut sıvı dengesini sağlar. Ancak aşırı su içmek de ödeme yol açabilir, bu nedenle su tüketimini ihtiyaca uygun tutun. Bedeninize uygun günlük su miktarını hesaplayabilirsiniz.
Potasyum açısından zengin gıdaları diyetinize ekleyin. Muz, portakal, patates, ıspanak, avokado gibi gıdalar potasyum kaynaklarıdır.
Protein açısından zengin gıdaları düzenli olarak tüketin. Tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve soya ürünleri iyi protein kaynaklarıdır.
Gıda hassasiyetiniz var ise buna dikkat edin. Kendi vücudunuzun hangi gıdalara tepki verdiğini gözlemleyin. Belirli gıdalara karşı hassasiyetiniz varsa, bu gıdalardan kaçının.
Doğru Beslenme Alışkanlıklarını Edinin
Kronik ödem sorunlarınız varsa veya beslenme değişiklikleri sorununuzu çözemediyse, bir sağlık profesyoneli veya diyetisyenle görüşmek önemlidir. Profesyonel rehberlik ödem sorunlarınızın nedenini belirlemenize ve uygun tedavi veya beslenme planını oluşturmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki bu anlamda diyet kısa ve geçici bir dönemi kapsamaz. Yaşam standartlarınızı en iyi hale getirmek için doğru beslenme alışkanlıklarını edinmelisiniz.