Farklı hastalıklar ya da gıda hassasiyetlerinde olduğu gibi çölyak hastalığında da doğru beslenme planını uygulamak mümkündür. Bu beslenme planı elbette uzmanlar tarafından kişinin bedensel analizine uygun olarak yapılmalıdır. Glütensiz diyette de olduğu gibi çölyak diyetinde de en önemli detay glütensiz ürünler olmasıdır. Aynı zamanda çölyak hastalarının farklı semptomları ve hassasiyetleri olduğu için bu beslenme düzeni tamamen denge odaklıdır. Diyet Kapıma Gelsin’de herkese uygun diyet planlaması tamamen kişiye özel olarak yapılmaktadır. Hem bedensel hem de zihinsel sağlığınız için en çeşitli menüler size özel hazırlanmaktadır.
Çölyak Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Çölyak hastalığı, bağışıklık sistemi tarafından gluten adı verilen bir proteine karşı gelişen bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunur. Çölyak hastalığı olan kişiler, gluteni sindiremez ve bu protein bağırsak duvarına zarar verir. Bu bağırsak hasarı, vücudun besin maddelerini yeterince emmesini engeller. Çölyak hastalığı, yaşam boyu devam eden bir durumdur ve gluten içeren gıdalardan kaçınılmazsa semptomlar devam eder.
Tüm bu belirtiler elbette gözünüzü korkutmamalı. Çölyak hastalığının belirtileri bireylerde farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler herkeste olmayabilirken bazıları daha yaygın görülür. Ya da birçok belirti bazı hastalarda hiç görülmeyebilir.
Çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve bazı kişiler hiç belirti göstermeyebilir. Ancak yaygın belirtiler şunlar olabilir;
Karın Ağrısı ve Şişkinlik: Çölyak hastaları genellikle karın ağrısı, şişkinlik ve gaz sorunları yaşarlar.
İshal veya Kabızlık: İnce bağırsak hasarı dışkılama alışkanlıklarını değiştirebilir, bu da kişinin hem ishal hem de kabızlık yaşamasına neden olabilir.
Kilo Kaybı: Çölyak hastaları, yetersiz beslenme nedeniyle kilo kaybedebilirler. Fakat bu durum doğru beslenme planı ile minimuma indirilebilir.
Yorgunluk ve Halsizlik: Besin maddelerinin emilimindeki bozukluklar, enerji eksikliğine yol açabilir ve kişiyi halsiz hissettirebilir.
Cilt Sorunları: Çölyak hastaları dermatit herpetiformis olarak bilinen deri döküntülerine sahip olabilirler. Ayrıca kaşıntı ve kuruluk da görülebilir.
Kemik Sağlığı Sorunları: Çölyak hastalığı kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve osteoporoz riskini artırabilir.
Nörolojik Sorunlar: Baş ağrısı, denge sorunları ve nöropati gibi nörolojik sorunlar yaşanabilir.
Anemi: Çölyak hastaları, demir eksikliği anemisi gibi kan bozukluklarına yatkın olabilirler.
Çölyak Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Çölyak hastaları için tek etkili tedavi, gluten içeren gıdalardan tamamen kaçınmaktır. Bu, ince bağırsak hasarını durdurur ve semptomları kontrol altına alır. İşte çölyak diyetinin temel prensipleri:
Gluten İçeren Yiyeceklerden Kaçınma: Buğday, arpa, çavdar ve gluten içeren yulaf türlerinden gelen her türlü yiyecekten kaçının. Bu, ekmek, makarna, unlu mamuller, bisküvi ve kekler gibi birçok gıdayı içerir. Çölyak hastaları, mısır, pirinç, patates, kinoa ve amarant gibi gluten-free tahılları tüketebilirler. Gluten-free unlar, ekmekler ve atıştırmalıklar gibi özel ürünler de mevcuttur.
Çölyak Hastaları beslenme konusunda zorlanabilirler. Özellikle dışarda bulundukları mekanlarda, kafelerde glütensiz ürün çeşitliliği kimi zaman yok ya da çok azdır. Bu yüzden Diyet Kapıma Gelsin ile yepyeni bir beslenme alışkanlığı kazanırken zengin içerikli menülerinizin de tadını çıkarın diye size her öğün beslenme hizmeti sunuyoruz.
Et, Balık, Tavuk ve Sebze: Temel olarak et, balık, tavuk ve sebzeler gibi doğal, tek bileşenli gıdalara odaklanın. Bu gıdalar gluten içermez.
Gluten-Free Etiket Kontrolü: Market alışverişlerinde ve restoranlarda yemek siparişi verirken, gıdaların gluten içerip içermediğini kontrol etmek önemlidir. “Gluten-Free” etiketli ürünler güvenli bir seçenektir.
Çölyak Genetik midir?
Çölyak hastalığı genetik bir yatkınlık ile belirti gösterebilir. Yani, çölyak hastalığı olan kişilerin ailesinde daha sık görülme eğilimi vardır. Ancak, çölyak hastalığının gelişmesi için sadece genetik yatkınlık yeterli değildir. Ailesinde çölyak hastası bulunan bir birey kesinlikle çölyak olur diye bir şey yoktur.