Sürdürülebilir Diyet

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Sürdürülebilir Diyet denildiği zaman bu konuda bilinçsiz yaklaşan veya yeterli bilgi sahibi olmayan bireylerin aklına katı ve sınırlı yemek yeme kuralları gelebilmektedir. Oysa ki diyet daha doğrusu beslenme modeli katı kurallar ve yasaklar içermemelidir. Zor olarak adlandırılabilen bu tarz diyetlerin bireyler üzerinde en iyi verimi elde edemediği de kanıtlanmıştır. Bu durumun aksine dengeli ve çeşitlilik içeren diyet planlamaları kişileri hem psikolojik hem de biyolojik açıdan tatmin edebildiği gibi daha yüksek olumlu sonuçlar da vermektedir. Sağlık denildiğinde diyet ve beslenme de bunun önemli bir parçasıdır ve genellikle bedensel sağlığımız için diyet yapmak sağlıklı beslenmek isteriz. Fakat beslenme alışkanlıkları ve uygulanan diyetler yalnızca fiziksel görünüme etki etmez. Bedensel sağlığı bir bütün olarak ele aldığımızda buna hem bedensel hem de ruhsal sağlık dahil olur. Beslenme düzenindeki faktörler ruhsal sağlığı da doğrudan etkiler. Yasaklı, zor ve sürdürebilir olmayan, devam edilmesi imkansız diyet uygulamalı kişiler üzerinde olumsuz ruh hallerini ortaya çıkabilir. Yetersizlik, başaramayacağına inanma, gıdaların yetersiz gelmesi gibi farklı durumlara neden olabilmektedir. Bu yüzden beslenme modeli bireylerin fizyolojisine göre özel olarak belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Her bireyin kendine yönelik “en iyi beslenme programı” oluşturmak oldukça etkilidir. Bu yüzden kişiye özel diyet ve beslenme programı uygulaması iyi bir tercih olacaktır. Diyet Kapıma Gelsin olarak temele dindiğimiz kişiye özel diyet programı mantığı ile her bir danışanımıza özel programlar uyguluyor, sağlıklı beden ve sağlıklı ruh halini hedefliyoruz.

Sürdürülebilir Beslenme Nedir?

Sürdürülebilir anlam olarak devam edebilen, sürekli olarak ilerleyebilen şeklinde kullanılmaktadır. Bu anlam farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Beslenme alanında bakmamız gerektiğinde beslenme durumunun uzun vadede devam edebilmesi ve uyum içinde yol katetmesi anlamına gelmektedir. Sürdürülebilir bir beslenme modeli birey için kısa ve sayılı bir dönem olmadığını devam edilebilir ve faydalı olan beslenme düzenini kapsar.

Sürdürülebilir Beslenme İçin Nereden Başlamalı?

Bahsettiğimiz gibi bir beslenme modelinin sürekli olarak devam edebilmesi için sağladığı şartlar oldukça önemlidir. Bunlardan en önemlisi doyma hissine fizyolojik olarak erişmektir. İşin psikolojik yanı doyma hissini farklı ortaya çıkarabilir bu yüzden tokluk hissinde bedeninizi dinlemelisiniz duygularınızı değil. Her zaman belirtilmelidir ki aç kalmak doğru diyet uygulanıyor demek değildir. Aç kalma hissi ve doymama hissi tüketilen besinlerin yetersiz olduğunu göstermekle beraber ruhsal açıdan da bireyleri olumsuz etkiler. Bu yüzden doyurucu, dengeli, planlı bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Beslenmenin sürdürülebilir olması için bazı adımlar uygulanmalıdır. İşte bunun için uyulması gereken en belirgin özellikler;

Çeşitli menüler: Tek bir gıdaya ya da tek bir beslenme şekline sığınmadan olabildiğince farklı çeşitteki gıdaların tüketimi sağlanmalı.

Alınan enerji ve harcanan enerji: Çok fazla fiziksel aktivite yapıyorsanız beslenmenizi de buna göre ayarlamalısınız. Spor yapan bir birey sporcu gibi beslenmelidir. Fakat hareketsiz bir yaşam tarzınız var ise tükettiğiniz gıdaları ilerleyen süreçte sorun ortaya çıkarmaması açısından buna uygun porsiyonlarda tüketim sağlamalısınız.

Mümkün olduğunca işlenmemiş gıdalar: Paket ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalı, işlenmiş ve sağlığınızı riske atabilecek gıdalar yerine doğal hallerini tüketmeye çalışın. Şekerli bir meyve suyu yerine direk meyve yemeye özen gösterin.

Orantılı besin grubu: Protein, karbonhidrat, şeker ve yağ gibi besin gruplarını tabağınızda dengeli hale getirin. Sürekli et, sürekli sebze ya da sürekli tahıl tüketmemelisiniz. İhtiyacınıza göre ketojenik diyet gibi programlarımız beslenme planına dahil edilecektir.

Beslenmede denge oluşturmak sürdürülebilir olmasındaki en etkili durumdur. Denge kurmak tüketilen gıdaların çeşitliliği, tek bir besine odaklanmamak ya da ağırlık tüketmemek, porsiyonları orantılı ayarlamak gibi hareketleri kapsar. Örneğin bir akşam dışarda bir tatlı yeme isteğiniz oluştu. Bu his için suçluluk hissetmemelisiniz. Tatlı yemek sizin genel beslenme düzeninizde sadece küçük bir noktadır. O hafta hatta o ay tükettiğiniz diğer besinlere baktığınızda dengeli bir tablo görüyorsanız doğru yoldasınız demektir. Beslenmede denge kurmak tam anlamıyla bunu ifade eder.