Reflü Diyet ve Beslenme İlişkisi

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Reflü rahatsızlığı zaman zaman ortaya çıkabildiği gibi kronik bir hale de gelebilen bir hastalıktır. Tam anlamıyla tedavi sağlanabilmesi için altında yatan asıl neden incelenmelidir. Reçetesiz kullanılan ilaçlar geçici bir iyileşme sağlasa da asıl sorunu tetikleyebilir. Reflü rahatsızlığını büyük oranda hafifletecek etkenlerden biri beslenmedir. Diyet yemek ve beslenme tipinde değişiklikler ile reflü rahatsızlığını azaltabilir hatta bitirebilirsiniz. Reflü tedavisi görüyorsanız buna destek olarak kaçınılması gereken yiyeceklerden uzak durarak ve doğru beslenerek büyük fayda sağlayabilirsiniz. Reflü rahatsızlığında da diğer hastalıklarda olabildiği gibi tetikleyici bazı yiyecek türleri bulunmaktadır. Öncelikle bunları keşfedip mevcut beslenme düzeninizden çıkarmanız gerekebilir. Reflü rahatsızlığınız için doğru bir beslenme rotası çizemiyor ve yardım almak istiyorsanız size özel menüleri ile Diyet Kapıma Gelsin her zaman yanınızda!

Reflü Belirtileri

Mide ekşimesi ve asit gelmesi durumunu birçok kişi kısa süreliğine de olsa yaşamıştır. Ağır yemekler yendikten sonra ortaya çıkan bu durum rahatsız edici bir yanma hissi olarak kendisini gösterir. Ara sıra meydana gelen bu durumun yemeklerle ilgili olduğu bellidir. Fakat haftada çok kez başınıza gelen ve uyku sırasında bile sizi rahatsız eden bir evreye ulaşmışsa bu durum reflü hastalığını işaret edebilir. Bu durumu çok fazla yaşıyorsanız bir doktor kontrolüne gitmeniz gereklidir. Buna bağlı olarak da yaşam şeklinizde bazı değişiklikler özellikle de beslenmenizde bazı düzenlemeler yapmanız gerekecektir.

Reflü ve Beslenme

Bir rahatsızlık nedeniyle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri genellikle nelerden kaçınılması gerektiği ile başlar. Bunlar hastalık semptomları tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek şeyleri içerir. Belirtiler nasıl daha hafife indirgenirse bunun üzerine yoğunlaşılır. Reflü hastalığı da beslenme noktasında keskin çizgileri olan bir hastalıktır. Tüketilmemesi gereken yiyecekler genelde herkes için aynıdır ve aynı belirtileri ortaya koyarlar. Reflü hastalığı ile baş etmenizi kolaylaştıracak diyet ya da beslenme düzeni için bazı önerileri sizlere sunuyoruz.

Diyetinizde azaltmanız veya uzak durmanız gereken şeylere örnek olarak şunlar verilebilir;

  • Yüksek yağlı gıdalar
  • Gazlı içecekler
  • Alkol
  • Narenciye ve domates ürünleri
  • Kafein
  • Çikolata
  • Soğan
  • Nane

Uygun diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini bulmak, sizin tedavi sürecinizde en büyük destekçinizdir.  Tüm tetikleyici gıdalar veya çözümler herkesi aynı şekilde etkilemeyebilir. Ne zaman yediğinizin ne yediğiniz kadar önemli olabileceğini unutmayın. Yatmadan önce yenildiğinde reflüye neden olan belirli bir yiyecek, günün erken saatlerinde zararsız olabilir.

Diyet Değişikliklerinin Reflü Etkisi

Reflü hastalığı için doğru beslenmek, sevdiğiniz tüm yiyecekleri kesmek anlamına gelmek zorunda değildir. Mevcut beslenme düzeninizde birkaç basit değişiklik yapmak çoğu zaman yeterlidir. Herkes için etkisi değişse de bazı gıdalar reflü semptomlarınızı azaltmanıza ve hafifletmenize yardımcı olabilecek bazı yiyecekler;

Meyve ve Sebzeler

Meyveler. Büyük olasılıkla portakal ve limon gibi narenciye meyveleri ve sularından kaçınırken, muz, kavun, elma ve armut gibi narenciye olmayan çeşitli meyveler arasından seçim yapın. Sebzeler için ise bazıları faydalı olabiliyorken yine bazıları tetikleyebilir. Domates veya soğan gibi yağ oranı yüksek veya diğer tahriş edici soslardan kaçının veya bunları azaltın.

Yağsız Proteinler

Yumurta protein açısından yüksek bir besindir. Bununla birlikte, yumurta sizin için bir sorunsa, beyazlarına sadık kalın ve semptomlara neden olma olasılığı daha yüksek olan yüksek yağlı sarılardan uzak durun.

Yüksek yağlı yemekler ve kızarmış yiyecekler mide boşalmasını geciktirme eğilimindedir, bu da reflü riskini artırır. Izgara, haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş yağsız etleri tercih edin.

Kompleks Karbonhidratlar

Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, pirinç ve kuskus. Bunların hepsi sağlıklı kompleks karbonhidratların iyi kaynaklarıdır. Tam tahıllar ve esmer pirinç beslenme düzeninize lif değeri katar.

Patates ve diğer kök sebzeler. Bunlar harika sağlıklı karbonhidrat ve sindirilebilir lif kaynaklarıdır, ancak hazırlama sırasında soğan ve sarımsak eklemekten kaçındığınızdan emin olun, çünkü bunlar yaygın reflü tetikleyicilerdir.

Sağlıklı Yağlar

Yağ bir tür besin maddesidir yüksek kalorili olsa da beslenme düzeninizin gerekli bir parçasıdır. Genellikle doymuş yağlardan (genellikle et ve süt ürünlerinden) ve trans yağlardan (işlenmiş gıdalarda, margarinlerde) kaçının veya azaltın. Bunları, ölçülü olarak, bitkilerden veya balıktan elde edilen doymamış yağlarla değiştirmeyi deneyin.