Tatlı Krizi Neden Gerçekleşir?

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Tatlı krizi genel bir tanım yapılacak olursa. Şiddetli bir biçimde tatlı tüketilmenin istenmesidir. Bu istek sonucunda kimi zaman yeme atakları da gerçekleşebilmektedir. Tatlı krizleri genellikle kandaki glikoz seviyesinde dengesizliğin oluşmasıyla ortaya çıkar. Şeker krizleri genellikle kan glikoz seviyelerindeki dengesizliklerden kaynaklanır. Düşük kan şekeri seviyeleri, bu seviyeleri yükseltmek için tatlı bir şeyler istemenize neden olabilir. Rol oynayabilecek diğer faktörler arasında psikolojik nedenler, stres, ilaçlar, hormon dengesizlikleri ve sağlık koşulları yer alır. Ayrıca sevdiğiniz tatlılardan uzak kalarak kendinize yasak getirmeniz de sonrasında oluşabilecek ani tatlı krizlerinde neden olabilir. Bu yüzden yasaklar koymak yerine dengeli beslenmeye odaklanmalısınız. Ankara Diyet Yemek markası Diyet Kapıma Gelsin’in zengin menüleri ile yemeklerin tadını çıkarırken sağlıklı kalmanız mümkün! Özel menülerimiz ile dengeli beslenme davranışlarını alışkanlık haline getirmenizi sağlamak için çalışıyoruz.

Duygu Durumları Sebepli Tatlı Krizleri

Stresli olduğunuzda veya depresyonla baş ettiğiniz dönemlerde karbonhidrat, şeker ve çikolata tüketmek istemeniz daha doğrusu aşermeniz alışılmadık bir durum değildir. Aşerme, vücudunuzun belirli bir vitamin veya mineral gibi ihtiyaç duyduğu bir şeyi alamadığını size bildirme yolu olabilir. Çikolata veya diğer tatlılar gibi belirli isteklere sahip olmak da genellikle duygusal olarak nasıl hissettiğinizle bağlantılıdır.

Kendinizi keyif aldığınız ikramlardan tamamen mahrum bırakmak zorunda değilsiniz. Önemli olan, bunları neden arzuladığınızı anlamak ve genel beslenme düzeninizin dengeli ve besleyici olduğundan emin olmaktır. Gıda ve ruh hali arasındaki bağlantı hakkında bilinçli davranabilmeniz, aşermelerinizin sizi kontrolden çıkarması yerine sizin onları kontrol etmenizi sağlayabilir.

Neden Tatlı Aşeriyoruz?

Aşerme, belirli bir yiyeceğe karşı duyulan yoğun yeme isteği olarak tanımlanmaktadır. Çoğu insan farklı dönemlerde aşerme durumu yaşayabilir. Aşermenin sıklığını ve yoğunluğunu belirleyen birçok faktör bulunur.

Yiyecekleri Özellikle Tatlı Aşermenin Yaygın Nedenleri;

Psikolojik durumlar ve stres,

Kullanılan Bazı ilaçlar,

Hormonel bozukluklar ya da dönemler (hamilelik dönemi ve adet döngüsü ile bağlantılı olabilir),

Fiziksel ve ruhsal sağlık durumları (tip 1 diyabet, depresyon ve yeme bozuklukları gibi).

Psikolojik açıdan ise araştırmalar, aşermenin bedensel sebeplerden ziyade yaşantılara bağlı olarak da kaynaklanabileceğini göstermiştir. Belirli bir yiyeceğin belirli bir zamanda sürekli olarak tüketilmesi zihinsel bir bağ yaratır; bu durumun aşermeyi tetiklediği söylenebilir.

Örneğin, her gün iş yerinizde öğle arasında tatlı yiyorsanız sonrasında devam eden süreçte de atıştırma isteğiniz açlığı gidermekten ziyade alışkanlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Aşerme durumu bazen duygusal durumlardan dolayı görünse de çoğu zaman biyolojik bir açıklaması bulunmaktadır.

Serotonin Etkisi İle Tatlı Krizi

Serotonin ruh halinin düzenlenmesi için gereken bir hormondur. Araştırmalara göre serotonin dengesizliği depresyona yatkınlık oranını da artırmaktadır. Karbonhidrat içeren besinleri aşırı bir biçimde tüketmek istediğinizde serotonin üretimini destekleyen gıdalara yönelmiş olursunuz. Şeker ve karbonhidrat açısından zengin olan gıdalara ulaşmak depresyonu kendi çapınızda aşmaya çalışmak gibidir. Bazı araştırmalar bu teoriyi destekler niteliktedir. Karbonhidrat oranı yüksek bir öğün serotonin seviyelerini yükseltme eğilimindeyken, yüksek yağlı, yüksek proteinli bir öğün serotonin seviyelerini düşürebilir. Karbonhidrat isteğinin düşük ruh hali üzerindeki etkisi, insanlar şeker gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler yediğinde daha güçlü olabilir, çünkü bunlar kan şekeri seviyelerinde daha yüksek bir ölçüme neden olur.

“Çikolata Krizi”

Araştırmacılar, çikolatada bulunan ve beyindeki serotonin seviyelerini yükseltebilen bazı alkaloidleri izole etmişlerdir. Bu çalışmalar, çikolata isteğinin biyolojik bir temeli olabileceğini ve serotonin eksikliğinin bir faktör olabileceğini düşündürmektedir. Bazı durumlarda, çikolataya ihtiyaç duyduğunuzu hissetmek, diyetinizde yeterince magnezyum almadığınızı gösterebilir. Çikolata (özellikle bitter çikolata) bir miktar magnezyum içerse de kuruyemişler ve baklagiller de magnezyum içerir ve çok fazla şeker içermez ve genellikle daha doyurucudur.

Hareket ve İyi Beslenme ile Tatlı Sorunları Çözün!

Sağlıksız atıştırmalıkların yerine geçecek yeni aktiviteler bulmaya çalışıyorsanız veya kendinizi aşermelerden uzaklaştırmak istiyorsanız, egzersiz yapma fırsatını kullanmayı deneyebilirsiniz. Düzenli fiziksel aktivite, ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek “daha iyi hissetme” endorfinlerini uyarır. Vücudunuzu dinlerken, aç olduğunuzu düşündüğünüz ama aslında susuz kaldığınız zamanlar olduğunu da fark edebilirsiniz! Aşerdiğinizi ilk hissettiğinizde, su şişenize uzanın veya önce bir bardak su doldurun. Bunun vücudunuzun tam da ihtiyacı olan şey olduğunu fark edebilirsiniz.