Yediklerimiz Hormonları Nasıl Etkiler?

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Yediğimiz yiyecekler vücudumuzda farklı görevleri gerine getirecek besin değerlerini taşırlar. İnsan vücudu için yemekler enerji kaynağıdır ve sadece doymak için değil vücutta işleyen sistemin devam edebilmesi bazı fonksiyonların sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için besinlere ihtiyaç duyulur. Vücudumuzda çalışan fonksiyonlardan biri de hormonlardır. İnsan vücudunda yaklaşık 200 farklı hormon olduğu bilinir. Hormonlar, metabolizmayı, bağışıklık sistemini, adet döngüsünü, üreme sistemi gibi faaliyetleri kontrol eden yapılardır. Hormonların doğru çalışması bu sistemlerin de doğru çalışmasını sağlar. Bu yüzden düzenli hormonlar düzenli çalışan bir vücut sistemi demektir.

Peki, yiyecekler hormonlarımızı nasıl etkiler? Gıdalar, hormonların üretimi, metabolizması ve detoksifikasyonu da dahil olmak üzere sağlıklı vücut sistemlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz besinleri sağlar. Bu yüzden doğru besleyici gıdaları yeterince almazsak, hormon dengemiz zarar görebilir. Belirli bazı gıdaları tüketmek hormonların üretimini ve düzene girmesini sağlayabilir. Hormon kaynaklı rahatsızlıklarda tedavi sürecinde diyet desteği de uygulanmaktadır. Fakat bu kadar ileri seviye bir rahatsızlık yok ise hormonel bazı bozukluklar doğru beslenme ile önlenebilir. Ayrıca doğru besinlerin tüketilmesi her zaman gerçekleştirilen bir durum olmalıdır. Yani mümkün olduğunca çeşitli ve yeterli beslenmek horonlarınız için faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme ihtiyacı duyuyor fakat bu konuda tereddüt yaşıyorsanız bizimle tanışabilir ve kendinize uygun beslenme planınızı öğrenebilirsiniz. Ankara’nın en büyük diyet yemek servisi Diyet Kapıma Gelsin ile birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek hiç de zor değil!

Hormonlar ve Kolesterol Bağlantısı

Steroid hormonlar, testosteron, östrojen ve progesteron dahil olmak üzere vücuttaki sistemlerin ve daha fazlasının normal çalışmasına katkıda bulunur. Vücuttaki en önemli ve aktif hormonlar arasında yer alırlar. Peki bu hormonların kolesterolden sentezlendiğini biliyor muydunuz?  Vücudun üreme sistemindeki temel hormonların sentezlenmesi için yeterli kolesterol olmadığında bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin vücutta yetersiz yağ oranı olan aşırı zayıf kadınların adet dönemlerinin bozuk olması ya da adet görmemeleri veya kısırlık yaşamalarının temelinde bu neden bulunur.

Kolesterol içeren gıdaların yanı sıra karbonhidratlar gibi genellikle kötü olarak bakılan gıdaların tüketilmemesi ile bu tarz diyetler uygulanmaya başladı. Ancak bu diyetler sürdürülebilir diyetler değildir. Aşırı yağ kaybı ve kolesterol yetersizliği hormonların düzenli çalışmasını olumsuz etkilemektedir.

Olması gereken beslenme türü çok çeşitli gıda gruplarından besleyici, işlenmemiş tam gıdalarla dolu sürdürülebilir bir diyet şekli olmalıdır. Hormon seviyesini korumak ve denge sağlamak için yardımcı olabilecek birçok gıda bulunur. En çok sorulan soru ise “hormonlarımı dengelemek için ne yemeliyim?”

Hormonlar İçin Destekleyici Gıdalar

Belirli gıdaları tamamen kesmenin hormon sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini artık biliyorsunuz. Bir de tüketilebilecek “çok iyi” besinler bulunur. Burada önemli olan dengeyi sağlamaktır bu sayede beslenme sürdürülebilir bir hale gelebilir. Böylece hormonlarınızı dengede tutar, olması gereken vücut ağırlığınızda kalır ve yetersizlik hissetmezsiniz.

Organik Meyve ve Sebzeler

Organik olmayan ürünler glifosat gibi hormon bozucu etki gösteren ve doğurganlığı olumsuz etkileyen pestisitler içerebilir. Mümkün olduğunca organik ürünler satın alın ve daha az ilaca maruz kaldıkları için GDO’suz ürünler tercih etmeye gayret edin.

Prebiyotik ve Probiyotik Gıdalar

Bağırsaklar yalnızca belirli hormonları üretmekle kalmaz, aynı zamanda östrojen gibi hormonları da detoksifiye (zararlı maddeleri temizler) eder. Bu nedenle, bağırsak mikrobiyomunu (bağırsakta yaşayan mikroorganizmalar topluluğu) düzenlemek için tasarlanmış prebiyotik ve probiyotik gıdalar ile bağırsağınızı beslemek önemlidir.

Probiyotikler, bağırsaklara fayda sağlamak için yenilebilen canlı mikroorganizmalardır. Genellikle yoğurt, kefir, turşu, gibi fermente gıdalarda bulunurlar.

İyi Yağlar

Omega-3 yağ asitleri vücut tarafından üretilemez, bu nedenle bunları doğru bir diyet ile sağlamak önemlidir. Omega-3 içeren gıdalar arasında keten tohumu, chia tohumu, sızma zeytinyağı ve avokado bulunmaktadır. Yağlı balıklar da iyi bir kaynaktır, en güçlü olanları ise; sardalya, uskumru, hamsi, somon ve ringa balığı.

Kök Sebzeler

Kök sebzelerin östrojen metabolizması üzerinde yararlı etkileri vardır, özellikle östrojen baskınlığı ile mücadele eder. Kök sebzeler; karnabahar, brokoli, lahana ve brüksel lahanası gibi sebzelerdir.