İster bir vücut geliştirmeci ister antrenman yapan profesyonel bir sporcu olun, ya da ruhsal ve fiziksel sağlığınızı iyileştirmek için egzersiz yapıyor olun, beslenme düzeniniz fiziksel aktivitelerinizin faydalarını artırmakta önemli bir yere sahiptir. Beslenme ve spora hazırlık konusunda bilinçli şekilde hareket etmek egzersizlerin performansının artmasını ve sakatlıkların önüne geçilmesini sağlar. Bu süreçte çok fazla bilgi kirliliğinin olması yanlış beslenme davranışlarını alışkanlık edinmenize neden olabilir. Bir beslenme uzmanından yardım almak sizin için en iyisi olacaktır. Diyet Kapıma Gelsin tam da bu konuda size destek oluyor. Kişiye özel zengin içerikleri ile spor rutininize en uygun menüler hemen kapınıza geliyor! Sporcu beslenmesine uygun içerikteki menüleri ile antrenmanlarınız artık daha verimli olacak.
Sporcu Beslenmesi Nedir?
Sporcu beslenmesi, atletik anlamda performansı artırmak için ayarlanan bir diyet ya da beslenme düzeni uygulamasıdır. Maksimum performans için ve enerjiyi en doğru düzeyde kullanabilmek için sporda önemli bir tamamlayıcı noktadır. Spor rutininde bir nevi zincirin en önemli halkası beslenme şeklidir. Doğru oranlarda besin türleri ile (protein, lif, karbonhidrat, yağ vb.) beslenme sağlanması önemlidir. Antrenmanlarda güçlü ve dayanıklı olabilmek açısından bu besin değerlerinin karşılanması gereklidir.
Sporda Beslenmenin Önemi
Dengeli bir şekilde yiyecek ve içecek tüketimi herkes için önemlidir. Özellikle aktif olarak spor yapan bireylerin bu durumun bilincinde olması ve performanslarını etkileyen önemli bir etken olduğunu unutmamaları gerekir. Spor yapan bireyler yapmayan bireylere göre daha fazla besine ihtiyaç duyabilir çünkü antrenman ile vücut fazladan efor sarf eder. Spor ile beraber dengeli bir şekilde hedefe yönelik bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Antrenman yapan ve kas geliştiren bireylerin özellikle protein alımına dikkat etmesi gerekmektedir. Dengeli öğünler ve yeterli besinlerin bulunduğu Diyet Kapıma Gelsin ’in menüleri ile spor düzeninizi ve günlük yaşamınızı daha kolay hale
getirebilirsiniz. Böylece öğün hazırlamak ve ne yiyeceğim diye düşünmek yerine zaman tasarrufu da sağlayabilirsiniz.
Sporda Performans ve Enerji İhtiyacı
Vücut için doğru gıdaları tüketmek spordaki performans için çok önemlidir. Enerjiyi koruyan besinlerin yani yağların, karbonhidratların ve proteinlerin yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Karbonhidratlar aktif çalışan kaslar tarafından kullanılan en önemli enerji kaynağıdır, bu nedenle kas yorgunluğunu önlemek için yeterli miktarda almak şarttır. Yağlar ise ilk başta diyette olmaması gereken bir besin grubu gibi algılansa da özellikle uzun süren egzersizlerde enerji kaynağı olarak vücudun ihtiyaç duyduğu bir besindir. Yağlar aynı zamanda hormonların ve hücre duvarının oluşumunu destekler. Protein, enerji kaynağı olarak kullanılır ve yeni kas dokularının oluşumu için
büyük önem taşır. Güç antrenmanları uygulanıyorsa vücut, fazladan proteine ihtiyaç duymaktadır.
Önemli Besin Maddeleri
Besinler vücudun ihtiyacı olan güç kaynaklarıdır. Fiziksel ve ruhsal olarak güçlü ve sağlıklı olabilmek için günlük hayatımızda bize yetecek besinlerden oluşan dengeli öğünler tüketmeliyiz. Özellikle de spor yapan bireylerin takip etmesi gereken besin maddeleri şunlardır:
Karbonhidratlar:
Karbonhidrat besin dendiğinde birçok kişinin aklına yalnızca un içeren ekmek, pilav, hamur işi gibi gıdalar gelmektedir. Fakat karbonhidratlar farklı formlarda bulunabilirler. Örneğin basit şekerler. Süt ürünlerinde, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunurlar. Yediğimiz tüm şekerler vücut tarafından aynı şekilde tüketilse de doğal olarak oluşan halini almak daha iyidir. Çünkü bu gıdalar aynı zamanda önemli besin maddesi olan lif de içerir.
Yağlar:
Yağlar vücudun tüketilen besinleri emmesine yardımcı olur ve aynı zamanda bir enerji kaynağıdır. Diyetlerde olması gereken önemli bir besindir. Yağ tüketimi doğru besinlerden sağlanmalıdır ve miktarına dikkat edilmelidir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi yağ tüketiminin de fazlası sorunlara yol açabilir.
Protein:
Proteinler vücudun her hücresinde bulunan maddelerdir. Dokuların inşasına ve onarımına yardımcı olurlar. Kemikler ve kıkırdaklar da dahil tüm vücudun ve kanın yapı taşlarındandır. Beslenme düzenine eklenebilecek protein açısından zengin gıdalar; tavuk, balık, et, bakliyat, fındık gibi gıdalardır.