Sezgisel Beslenme ve Diyet
En temel ihtiyacımız olan yemek yemek, doyma ve lezzet hislerinin verdiği duyguların dışında yetersiz/aşırı beslenme ve diğer yeme problemleri nedeniyle sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sağlık sorunlarına duygular da dahildir. Yani kişilerin büründüğü duygusal durum ve psikoloji yeme davranışlarına etki etmektedir. Sezgisel beslenmede duygulara göre değil vücudun açlık ve tokluk sinyallerine göre hareket edilir. Kişinin kendini kısıtlaması yeme davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Günlük hayatta yaşanan iş, okul, sosyal ilişkilerin getirdiği stres ve kaygı kontrol edilemediğinde, uzun süre bilinçsiz diyet uygulamalarında yanlış beslenme alışkanlıkları oluşabilir. Özellikle son zamanlarda insanların duygu durumlarının daha da farkında olmaya başlamaları, çözüm aramak ve yeme farkındalığı açısından önemlidir. Diyet Kapıma Gelsin, sizin düzenli ve yeterli beslenme alışkanlığı edinmenizi ve sağlıklı öğünler tüketmenizi esas alır. Bilinçsiz bir şekilde beslenmenizi ve buna dayalı olarak ortaya çıkan sağlık problemlerini engellemeye yönelik bir diyet sistemi mevcuttur. Kişiye özel diyet hizmeti ile ezbere dayalı sıkıcı diyet kurallarını yıkmaktadır.
Sezgisel Beslenme Nedir?
Sezgisel beslenme, kişinin vücudunun doğal olarak gösterdiği açlık ve tokluk hislerine uyarak gerçekleştirdiği yemek yeme düzeni olarak tanımlanır. Fizyolojik açlık ve doyma sinyallerine uyan şekilde yemek yemenin sağlandığı bir durumdur. Sezgisel beslenmenin ilkesi vücudu dinlemek ve ona uymaktır.
Sezgisel Yeme Nasıl Sağlanır?
Yemeği normal hızda ve çiğneme kuralına uygun yiyerek, acıkma hissiyatı geldiğinde yemek yemek ve doyunca bırakarak, fiziksel açlığı ayırt ederek ve neden yeme hissiyatının geldiğini anlayarak, yemeği duyularınızla hissederek, yemekle ilgili suçluluk ve pişmanlık hissini kontrol ederek, yemek yemenin duygular ile bağlantısının bilincinde hareket ederek.
Sezgisel Beslenmenin Temeli
Sezgisel yeme, herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerin kilo kontrollerine göre, vücudun ihtiyacı olan gıdaların farkında olması ve ne kadar yemesi gerektiğini bilmesi olarak da açıklanabiliyor. Kişinin sağlıklı bir şekilde açlığını doyurması; doyma hissini aşırı şekilde hissetmeden yemeyi bıraktığı temel bir davranıştır. Sezgisel yemenin temeli, herhangi bir kronik rahatsızlık olmadığı sürece (örneğin: diyabet, kolesterol, besin enerjileri) kişinin kendi hissiyatlarına göre beslenme düzeni sağlaması ve tükettiği besin türlerinde bir kısıtlama olmaması doğrultusundadır.
3 Temel Yaklaşımı Vardır:
- Vücudun yemek yeme alarmına uymak (acıkma zamanı ve hangi yemeğin arzulandığı),
- Duygusal sebepler için değil fiziksel açlık için yemek yemek,
- Açlık ve tokluk sinyallerine göre hareket etmek.
Yemek yeme isteğini bastırmamak ve yemeğe yönelmek, fiziksel açlığa yanıt vermek anlamında gelir ve sezgisel açlıkta olması gereken bir durumdur. Bu sistemde ilerleyen kişiler ne kadar besin yiyeceğini ve ne yiyeceğini kısıtlamadan hareket ederler. Yemek yemede hesaplamadan ve sadece açlık tokluk sinyallerine uyarak hareket eden kişilerin yemek yeme hareketleri vücudun doğal açlık tokluk sinyalleri tarafından yönetildiği için fazla yemek yeme gibi bir durumun olmadığı sonucuna varılmıştır. Sezgisel beslenmede porsiyon ve tabakların ölçüsü ele alındığında, sezgisel yeme seviyesi yükseldikçe besin tüketiminin de daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Sezgisel beslenmede kişiler yaşadıkları duygusal durumlar karşısında bunları bastırmak için yemeğe yönelmezler. Psikolojik durumdan uzak olarak yalnızca fiziksel açlık alarmı ile beslenirler. Bu şekilde beslenmeyen kişiler ise duygusal olarak tatmin olana kadar yemeye devam ederler. Bu durumun aşırıya kaçması uzun vadede sağlık problemlerine ya da olması gerekenden fazla kilo artışına neden olabilir. İnsanın doğasında olan acıktığında yemek ye, doyduğunda yemeyi bırak temeli ile beslenmek, sezgisel açlığın sonucudur. Diyet Kapıma Gelsin sizler için günlük ihtiyaç duyduğu yeterli besinleri içeren, doyurucu ve çeşitli menüleri ile sezgisel beslenmede size destek oluyor.
- Sezgisel beslenmeyi rehber olarak edinmek için olmazsa olmaz ilkeler:
- Yasaklı diyetleri reddetmek
- Açlık hissini kabullenmek
- Vücudun sinyallerini dinlemek
- Duyguları yemek yemeye yansıtmamak
- Doygunluğu hissetmek
- Yiyecekler ile barışık olmak
İlkelere uyulduğunda ve benimsendiğinde mevcut beslenme alışkanlıklarının eksik ya da fazla tarafları değerlendirilmeli ve önyargıları yıkarak insanın doğal beslenme hissiyatının ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu süreç içinde zengin menü çeşitliliği ve yüksek besin değerleri içeren öğünleri ile Diyet Kapıma Gelsin her zaman yanınızda.
Sezgisel yemede tabak büyüklüğü ve porsiyon boyutu gibi dış faktörlerin etkisine bakıldığında, daha yüksek sezgisel yeme hareketinin daha az besin tüketimine neden olduğu gözlemlenmiştir. Sezgisel yeme davranışında; sezgisel olarak besin tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve daha olumlu beslenme modelleri sergilediği gözlemlenmektedir.