Migren yalnızca bir baş ağrısından ibaret değildir. Günler sürebilen ve yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir nörolojik rahatsızlıktır. Yapılan hareketler, ışık, ses, uykusuzluk, yorgunluk, bazı gıdalar migren ataklarını tetikleyici unsurlar olabilir. Sonrasında ise genellikle tek taraflı boyundan şakaklara kadar olan bir baş ağrısı, mide bulantısı, görmekte zorluk, yorgunluk gibi atak belirtileri gelebilir. Genetik yatkınlık da migren hastalığı için önemli bir etkendir. Bazı gıdaların yapıları migren hastaları için rahatsız edici olabiliyor. Bu yüzden migren hastaları kendileri ya da bir diyetisyen kontrolünde bazı gıdaları tüketmemeyi tercih ediyor. Böylece migren ataklarının, şiddetinin azaltılması hedefleniyor. Uygun bir beslenme düzeni oluşturularak uzak kalınması gereken gıdalar ya da durumlar belirleniyor. Yaşam kalitenizi etkileyen bu tip rahatsızlıklar ve durumlar için Diyet Kapıma Gelsin olarak size özel en iyi beslenme planlarını oluşturuyoruz.Bir çok migren hastasının merak ettiği gibi “Beslenme Migreni Tetikler mi?” inceleyelim.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde genel olarak düzenli meyve, sebze, tahıl, protein, yağ alımı, her şeyi çeşitli ve yeteri kadar tüketme yer almalıdır. Beslenme, genetik yatkınlıkla beraber birçok hastalığın sebebi olabilir veya hastalıkları ileri seviyeye taşıyabilir. Yediklerimiz hayatımızı yönlendirebilir. Bu yüzden sürdürülebilir bir şekilde neler yediğinize dikkat etmeli ve size iyi gelen besinlere yönelmelisiniz. Bu şekilde sağlıklı bir beslenme düzenine ek olarak migren rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Migren Ataklarını Tetikleyen Beslenme Durumları
Öğün atlamak: Mümkün olduğunca kendinizi uzun saatler aç bırakmayın. Migren rahatsızlığı olan kişilerde açlık sebepli baş ağrısı başladıktan sonra yerini migren ağrısına bırakabilmektedir. Bunun için tok tutan ve vücudu dinç tutan sağlıklı yağlar ve karbonhidrat tüketiminize önem gösterin.
Tetikleyen gıdalar değişebilir: Herhangi bir gıda bir hastanın atağını tetiklemiyorken başka birinin atağını tetikleyebilir. Bu yüzden kendi bedeninizde kötü bir etki yarattığını bildiğiniz gıdaları kesinlikle tüketmeyin.
Su tüketimi: Günlük su tüketimini kendi vücudunuza göre yeterli oranda ayarlamalısınız. Vücudu susuz bırakmak yine hem normal baş ağrılarına neden olabileceği gibi migren ataklarını da başlatabilir. Asitli içecekler ya da şekerli içecekler yerine bol bol su tüketin.
Kafein alımı: Kafein tüketimi bazen migren baş ağrısına iyi gelebiliyorken günlük olarak fazla tüketildiğinde ter etki yaratabilir. Bu yüzden günlük kahve tüketimi bir veya iki kez yani 200 mg kafein ile sınırlandırılmalıdır.
Alkol tüketimi: Hem genel sağlık için hem de migren atakları için alkol tüketimi sınırlandırılmalı ya da hiç olmamalıdır.
Rafine edilmiş gıdalar: Beli bir katkı maddesi ilave edilerek üretilen rafine ürünlere örnek olarak: hazır konserveler, toz pudingler, süt tozları, hazır turşular, margarin gibi ürünlerdir. Bu ürünlerin tüketiminde olabildiğince kaçınılmalı, yapay tüketim yerine doğal olan tercih edilmelidir.
Bekletilmiş ürünler: Eskitilmiş peynir, eski kaşar, et kurusu gibi beklemiş ürünler tüketilmemelidir. Süt ürünleri de olabildiğince az tüketilmelidir.
Aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekler: Karışık baharatlar içeren ve özellikle fritözde pişmiş yağlı gıdaların sık sık tüketilmesi migren ataklarına neden olabilir.
Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bazı besinlerin sık sık tüketimi migreni tetikleyebilir.
Bazı tatlı ve çikolatalar: Tatlı tüketiminde aşırıya kaçılması özellikle çikolatanın çok fazla tüketilmesi migreni tetikleyebilir.
Deniz ürünleri: Balık, karides, midye gibi deniz ürünlerinin kontrollü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Soğan sarımsak: Bazı migren rahatsızlığına sahip bireyler çiğ soğan, sarımsak gibi ağır kokulu ve tatlı gıdaların migren ataklarının başlamasına büyük etkisi olduğunu belirtmektedir.
Tabi ki bahsettiğimiz bu besinlerin hepsi, migren rahatsızlığı olan bireylerde aynı etkiyi vermeyebilir. Bazı yemekler veya gıdalar bazı kişilerde atakları tetikleyebilirken bazı kişilerde herhangi bir etkisi olmayabilir. Bu durumda kendi vücudunuzu tanımalı ve ona göre hareket etmelisiniz.
Migren Atağında Nasıl Beslenilmeli?
Tüketilmemesi ya da sınırlandırılması gereken gıdaların dışında yeterli sebze tüketimi migren hastalığı için çok önemlidir. Gün içinde çok fazla açlık yaşıyorsanız öğün sayınızı da artırmalısınız. Ayrıca nane, papatya, zencefil gibi bitkilerin migren belirtilerini hafiflettiği ve iyi geldiği gözlemlenmiştir. Elbette kendinize asıl iyi gelen gıdaları kendi deneyiminize göre belirleyebilirsiniz.
Migren hastalığının tek bir sebebi olmadığı gibi yalnızca beslenmeye dikkat ederek önlenemez. Işık, ses, koku gibi dış etkenler elinizde olmayabilir. Fakat beslenme durumunuz tamamen sizin elinizdedir. Bu yüzden Ankara’nın en büyük diyet yemek markası Diyet Kapıma Gelsin olarak sağlığınızı önemsiyor ve migren rahatsızlığı yaşayan danışanlarımıza isteklerine özel menüler hazırlıyoruz.