Kabızlık ve Beslenme Düzeni  

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Birçok kişinin dönem dönem yaşadığı bir durum olan kabızlık, kişinin sağlık durumunda herhangi başka bir etken yok ise doğrudan beslenme ile ilişkilendirilebilir. Kabızlık durumunda beslenme biçimi önemli bir faktördür. Düzensiz beslenme, yetersiz beslenme, lif tüketmeme, bazı gıdaların fazla tüketimi gibi beslenme kaynaklı sebepler olabilir. Kabız olmaya yatkın ve aynı zamanda diyet uygulamak isteyen kişiler için uygun içerikte menüleri kapınıza getiriyor, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenizi destekliyoruz. Ankara’nın diyet yemek markası Diyet Kapıma Gelsin.

Kabızlık Belirtileri 

Kabızlık belirtilerinin arasında haftada üç kereden az dışkılama, dışkılama sırasında ıkınma, dışkı dokusunun pütürlü ve sert olması ve dışkılayamama durumları yer alır. Bu belirtilerin seviyesi kişiden kişiye göre değişebilir. Bazıları çok şiddetli yaşarken bazıları nadir ve daha hafif şekilde yaşarlar. Bazı insanlar için kabızlık kronik bir durumdur. Genel beslenme düzeni bu duruma yol açabilir.

Kabızlık Nedenleri 

Kabızlığın çeşitli nedenleri olabilir. Genellikle sindirim sistemi boyunca yiyeceklerin çok yavaş hareket etmesinin bir sonucudur.  Bazı gıdaların tüketimi sindirimi zorlaştırabilirken beslenme şekli de kabızlığa yol açabilir. Örneğin yeterli beslenmemek sindirimi yavaşlatır ve kabızlık ortaya çıkabilir. Sıvı tüketimini az tutmak da yiyeceklerin sindirimini zorlaştırır. Beslenme düzeni dışında kullanılan ilaçlar ya da sağlık durumları ve ruhsal durumlar kabızlığa yol açabilir. Beslenme ve egzersizlerin daha doğrusu hareket etmenin bağlantısı kabızlık probleminde de ortaya çıkar. Hareketsizlik de sindirimi yavaşlatan unsurlardan biridir. Vücudunuz hareket ettiğinde bağırsaklarınız da hareket etmeye başlar. En önemli nedenlerden biri de lif tüketiminin olmaması veya yetersiz olmasıdır.

Kabızlıkta Beslenme Düzeni

Tüketilen bazı gıdalar dışkının hacim kazanmasını, yumuşamasını sağlayarak bağırsaktan geçiş süresini hızlandırır ve dışkılama sıklığını artırarak kabızlık durumunu en aza indirir. Kabızlığın geçmesinde veya yaşanmamasında etkili en önemli unsurlardan biri lifli gıdalardır. Genel beslenme düzeniniz nasıl ise vücudunuz buna oranla bazı tepkiler verebilir. Kabızlık da bunlardan biridir. Çok fazla kuru gıda tüketmek, devamlı dışardan yemek, yetersiz beslenmek, su içmemek gibi yaygın nedenleri gözden geçirmelisiniz.

Kabızlığın Çözülebilmesi İçin Kabızlığın giderilmesi için daha fazla lif tüketimi gereklidir. Ara sıra kabızlık problemi yaşıyorsanız beslenme düzeninizde lifli gıdaları çoğaltmanız gerekli demektir. Kabızlık döneminde lif alımını artırarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasına destek olabilirsiniz. Her zaman kabızlık yaşıyorsanız bu durum uzun vadede boşaltım sisteminde bir sorun yaratabileceğinden devamlı uygulayacağınız bir beslenme planı oluşturmalısınız. Kronik kabızlık durumunda geçici bir diyet değil doğru beslenme davranışları edinmeniz gereklidir. Bunun için Diyet Kapıma Gelsin olarak sürdürülebilir diyet uygulamalarımız ile hem lezzetli hem sağlıklı kişiye özel menüleri sizlere sunuyoruz.

Kabızlıkta Lifli Gıda Tüketimi

Lifli gıdalar, kabızlığı gideren gıdalarda ve dışkının kendisinde önemli bir bileşendir. Lifler dışkıya hacim kazandırır ve sindirim sağlığını destekler. Sindirim sistemindeki sağlıklı bakteri dengesini sağlar. Bağırsak hareketliliğine yol açarak bağırsaklardaki kasların hareketi ile yiyeceklerin itilmesine yardımcı olur. Gıdalarda iki türlü lif yapısı bulunur; çözünebilir ve çözünemeyen lifler. Bu iki lif türü açısından zengin olan gıdalar kabızlığı büyük oranda hafifletebilir.

Çözünemeyen lifler: Çözünemeyen lifler vücudun sindirim ile parçalayamadığı gıdalarda bulunan lif türüdür. Bu yüzden vücuda girdiği gibi hemen çıkma gibi bir durumu vardır.

Örnek olarak; meyve ve sebze kabukları ve çekirdekleri, patlamış mısır, yeşillikler, fındık, kuru meyvelerde çözünemeyen lifler bulunur.

Çözünebilir lifler: Vücutta çözünebilen lif türüdür. Sindirim sisteminde çözünerek hacim kazandıran bir yapı oluşturur. Bu yapı dışkı yumuşatma görevi görür ve bağırsak hareketlerinin kolaylaşmasını sağlar.

Örnek olarak; tam tahıllı ürünler, elma, muz, pişmiş sebze, yulafta çözünebilen lifler bulunur.