Duygusal Açlık

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png
Karnınız mı aç yoksa duygularınız mı? Mide ve duygular arasındaki bağlantıyı anlamak zor olabilir. Pek çok insan, bir dizi duygu hissettiklerinde mide bulantısı, rahatsızlık ve hatta mide ağrısı gibi fiziksel belirtiler yaşar. Gerçek fiziksel acı ile vücutta kendini gösterebilen duygusal acıyı ayırt etmek genellikle zordur. Peki mideniz ve duygularınız arasındaki bağlantı nedir? Mide ve bağırsakların duygusal strese karşı çok hassas olduğuna inanılmaktadır. Bu, bir kişi korku, stres veya endişe hissi yaşadığında beynin
mideye bir sinyal göndererek mide bulantısı veya rahatsızlık gibi fiziksel bir reaksiyona neden olduğu anlamına gelir. Mide ve duygular arasındaki bağlantı, sindirim sistemine bakılarak da açıklanabilir. Beyin ve bağırsak, enterik sinir sistemi adı verilen bir sinir ağı aracılığıyla birbirine bağlıdır. Bu sistem, sindirimi kontrol etmenin yanı sıra beyne duygularımızı etkileyebilecek sinyaller göndermekten sorumludur. Örneğin, korku ya da kaygı yaşadığımızda midemiz gerginleşerek sindirim rahatsızlığına yol açabilir. Duygularınızla ilgili olduğuna inandığınız fiziksel belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmanız önemlidir. Mideniz ve duygularınız arasındaki bağlantıyı anlamanıza yardımcı olabileceği gibi, duygularınızı yönetmenize yardımcı olacak tedaviler ve stratejiler de sağlayabilirler bu sayede dengeli beslenme konusunda yaşadığınız problemleri de kısa sürede giderebilirsiniz. Beslenme ve yaşam tarzınızın değişmesi bu gibi durumlarda o kadar kolay değildir. Bazı şartlar altında dengeli ve sağlıklı beslenmek zor bir hale geldiğinden insanlar bu tür davranışları
benimsemekte güçlük çekebilir. Diyet Kapıma Gelsin, bu durumlarda insanların sağlıklı ve dengeli beslenme davranışlarını kolayca hayatlarının bir parçası haline getirmelerini desteklemektedir.

Duygusal Açlık Nedir?

Duygusal açlık, duygusal sıkıntı veya rahatsızlığa tepki olarak bir şeyler yeme dürtüsüdür. Vücudun yiyecek ihtiyacının normal bir parçası olan fiziksel açlıktan farklıdır. Duygusal açlığa genellikle belirli yiyecek türleri için istek, boşluk hissi veya huzursuzluk hissi eşlik eder.

Duygusal açlığın nedenleri

  1. Stres: Stres, mide asidinde artış da dahil olmak üzere vücutta fiziksel bir reaksiyona neden olabilir ve bu da açlığa neden olabilir.
  2. Anksiyete: Anksiyete, kendini açlık olarak gösterebilen mide rahatsızlığına yol açtığı gibi açlığa da sebep olmaktadır.
  3. Sıkıntı: Canınız sıkıldığında, bir boşluğu doldurmak için yemeğe uzanabilirsiniz.
  4. Sosyal baskı: Yemek yeme konusunda baskı hissetmek veya yemek yerken görülmek duygusal yemeye yol açabilir.
  5. Uyku eksikliği: Yeterince uyumamak, açlığa neden olabilen ghrelin hormonunun seviyesini artırabilir.
  6. Hormonal değişiklikler: Hormonlardaki değişiklikler iştahta değişikliklere neden olabilir.
  7. Depresyon: Düşük ruh halleri de iştahta değişikliklere neden olabilir.
  8. Düşük benlik saygısı: Düşük benlik saygısı, yetersizlik duygularıyla baş etmenin bir yolu olarak duygusal yemeye yol açabilir.

Duygusal Açlığın Belirtileri Nelerdir?

Fiziksel açlığın, vücudun yemeğe ihtiyacı olduğunda hissedilen açlık olduğu bilinmektedir. Peki ya duygusal açlık? Duygusal açlık, duyguların baskın ve yoğun olduğunda hissedilen açlık türüdür. Belirli yiyecekler için aşerme veya fiziksel açlık tatmin edildiğinde bile yoğun bir yemek yeme isteği şeklinde kendini gösterebilir.
Duygusal açlığın semptomları, fiziksel açlığınkine benzer, ancak birkaç önemli fark vardır. Duygusal açlık, uyarı vermeden aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkma eğilimindedir. Oysa fiziksel açlık daha kademeli olma eğilimindedir. Ek olarak, duygusal açlık stres, kaygı, depresyon veya diğer güçlü duygular tarafından kolayca tetiklenebilir.
Bu durum yaşandığında, genellikle şekerli veya yağlı yiyecekler gibi belirli yiyecek türlerini istenir. Bunun nedeni, bu tür yiyeceklerin duyguları geçici olarak yatıştırabilmesidir. Fiziksel olarak aç olunmadığı zamanlarda bile çok miktarda yemek yerken hatta diyete olma durumunda da, diyetin bozulma durumu olabilir. Ve bununla beraber pişmanlık hissi doğar. Duygusal mide açlığı yaşadığınızı düşünüyorsanız, bunu ele almak için atabileceğiniz birkaç adım var. İlk olarak, açlığınıza neden olan duyguların farkına varmaya çalışın. Bunu yapmak, ne hissettiğinizi ve nedenini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Açlığınızı tetikleyen stresi veya diğer duyguları yönetmenize yardımcı olması için derin nefes alma veya meditasyon gibi gevşeme teknikleri kullanmayı da düşünebilirsiniz. Ek olarak, yeme kalıplarımızın daha fazla farkında olmamızı ve ne ve ne kadar yediğimiz konusunda bilinçli seçimler yapmamızı teşvik eden bir teknik olan dikkatli yemeyi uygulamak da yardımcı olabilir. Diyet Kapıma Gelsin size daha sağlıklı beslenme seçimleri yapmanız için gereken öğünleri sağlar ve dengeli beslenme sürecinize katkı sağlar.

Duygusal Açlık Nasıl Geçer?

  1. Duyguyu tanımlayın: Bir dakikanızı ayırarak hangi duyguyu veya hissi yaşadığınızı anlayın.
  2. Kendinize şu soruları sorun: Şu anda hangi duyguları hissediyorum? Bu duyguyla hangi düşünceler ilişkilidir?
  3. Kendinizi rahatlatın: Güvende olduğunuzu ve bu şekilde hissetmenin normal bir durum olduğunu kendinize hatırlatın.
  4. Dikkatinizi dağıtın: Aklınızı bu duygudan uzaklaştıracak bir şey yapmaya çalışın. Bu, yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek veya bir zanaat yapmak gibi bir şey olabilir.
  5. Biriyle konuşun: Soyal ilişilerinizi güçlendirmek psikolojik durumlarda sizi rahatlatan bir seçenek olabilir. Bir arkadaşınıza veya sevdiğiniz birine ulaşın ve ne hissettiğiniz hakkında konuşun. Bu, duygularınızı sağlıklı bir şekilde işlemenize ve ifade etmenize yardımcı olabilir.
  6. Dikkatli yeme alıştırması yapın: Duygusal açlık hissettiğinizde, neyi ne kadar yediğinize dikkat etmeye çalışın. Sağlıklı ve besleyici yiyecekler yediğinizden ve aşırı yemediğinizden emin olun.