Beslenme ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi

ketogenic-diet-buddha-bowl-dish-with-meatloaf-chic-DR67PNF.png

Beslenme düzeni vücudu birçok farklı açıdan etkileyebilen bir faktördür. Sağlıklı beslenmek herhangi bazı yiyecekleri tüketmemek ya da sadece belli gıdaları tüketmek demek değildir. Beslenme düzeni sürdürülebilir olmalıdır. Düzensiz ve yetersiz beslenmek bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden vücudun ihtiyaçlarının bilincinde olup gerekli besinler tüketilmelidir. Diyet Kapıma Gelsin olarak sağlık için beslenme düzenini değiştirmek isteyen, yeni bir başlangıç yapmak isteyen herkes için özel diyet programları ve beslenme programları uyguluyoruz! Tam zamanında Diyet yemek servisi ile kapınıza getiriyoruz.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudun kendi hücrelerini korurken vücudu enfeksiyona karşı savunan organlar, hücreler ve proteinler arasındaki bir sistemdir. Bağışıklık sistemi tanıdığı her bakteri veya hücreyi kayıt altına alır ve bu hücreler vücuda tekrar geldiğinde hızlı bir şekilde tanıyabilir ve savaşabilir. Bağışıklık sistemindeki bozukluklar alerjik hastalıklara, immün (bağışıklık) yetmezliklere ve otoimmün (bağışıklık sisteminin fazla çalışması sonucu kendine zarar vermesi) bozukluklara yol açabilir.

Beslenme ve Bağışıklık Sistemi Arasında Nasıl Bir Bağlantı Vardır?

Yalnızca diyet planı ile bağışıklık sisteminin normalin üstünde güçlendirilmesi gibi bir etki beklemek doğru değildir. İyi uygulanan bir diyet besin eksikliklerinden kaynaklanan bağışıklık sistemi zayıflamasının önüne geçebilir. Diğer vücut özelliklerinin aynı olduğu varsayıldığında düzenli ve yeterli beslenen bir bireyin bağışıklık sistemi, yetersiz beslenen bir bireye göre daha güçlüdür.

Tek seferde çok iyi beslenmenin ya da tek bir besinin bağışıklık sistemini güçlendirmeyeceğinin farkında olunmalıdır. Stres, uyku bozukluğu veya herhangi bir rahatsızlık durumu yaşanıyorsa yalnızca beslenme alışkanlığı ile bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olmayabilir. Fakat bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bu durumları dengelemek adına vücuda alınan besinlere dikkat edilmelidir. Yani bağışıklık sistemi karmaşık bir bütündür ve doğru beslenme bu bütünün önemli bir parçasıdır.

Bağışıklık hücrelerinin gelişimi için önemli olan birkaç temel besin maddesi mevcuttur:

Demir

Demir, bağışıklık hücresi fonksiyonu için kritik olan bir bileşendir. Demir kaynakları kırmızı et, fasulye, fındık, balık ve ıspanak gibi besinlerdir.

E Vitamini

E vitamini, hücre zarlarının bütünlüğünü serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumak için bir antioksidan olarak çalışır. Kaynakları arasında tohumlar, fındık, sebze yağları ve fıstık ezmesi bulunur.

Çinko

Çinko yaraların iyileşmesi saç ve tırnak güçlenmesi için gereklidir ve bağışıklığı destekler. Kaynakları arasında etler, tam tahıllar, süt, tohumlar ve kuruyemişler bulunur.

A Vitamini

A vitamini ağız, mide, bağırsaklar ve solunum sistemindeki deri ve dokuları sağlıklı tutarak enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur. A vitamini turuncu ve kırmızı meyveler ile havuç, kayısı ve biber gibi sebzeler bulunur.

C Vitamini

C vitamini antikor oluşumunu ve beyaz kan hücrelerinin üretimini ve işlevini destekler. Kaynakları arasında en başta portakal, greyfurt, çilek ve domates gibi turunçgiller bulunur.

D Vitamini

D vitamini, patojenleri doğrudan öldürebilen antimikrobiyal proteinlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Kaynakları arasında güneş ışığı, somon gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı ve süt ürünleri bulunur.

Diyet Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Yapılan araştırmalar uygulanan diyetlerin diğer sağlık faktörlerinde olduğu gibi bağışıklık sistemini de etkilediğini göstermektedir.

Örneğin bağırsak bariyeri işlevini, beyaz kan hücresi işlevini olumlu etkileyebilir ve bunların hepsi bağışıklık sistemini de etkiler.

Uygulanan aşırı kısıtlı bazı diyetler besin değeri bakımından yetersiz geldiğinde uzun vadede bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla kronik hastalık riskini artırabilir.

Ayrıca, D vitamini, çinko ve C vitamini de dahil olmak üzere bağışıklık fonksiyonu için gerekli besinlerin eksikliği veya yetersizliği de bağışıklık sistemini etkileyebilir.

Diyetler ve beslenme alışkanlıkları genel sağlık durumunu etkilemektedir. Beslenme düzeninde ne tip yiyeceklerin tüketildiği bütün vücut fonksiyonlarına yansır. Bu yüzden sizin için sağlıklı olan gıdaları dikkate alarak yeteri kadar besin tüketmek doğru olacaktır.
Diyet Kapıma Gelsin olarak alışılmış sıkıcı diyetlerin dışında, çeşitli ve doyurucu öğünler ile sağlıklı beslenmenizi ve sağlıklı bir bedene sahip olmanızı destekliyoruz! If diyeti, lipödem diyeti gibi pek çok seçeneği içeren diyet yemek paketleri tam zamanında kapında.